Κεραμεικός

Η καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, η επέτειος που τηρείται ευλαβικά σε δεκάδες χώρες από το έτος του 1983 όταν ορίστηκε στη γενική συνέλευση της UNESCO, επιστρέφει και παρασύρει την Αθήνα σε μια γιορτή πολιτισμού με ελεύθερη είσοδο. Την Πέμπτη 18 Απριλίου, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν τις πόρτες τους χωρίς χρηματικό αντίτιμο, επιχειρώντας να έρθουν ένα βήμα κοντύτερα στη σύγχρονη ζωή, σε παλιούς και νέους επισκέπτες.

Πρώτος στη λίστα των μνημείων, φυσικά, είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης. Ο «Ιερός Βράχος» που κρατούσε την πόλη οχυρωμένη τα αρχαία χρόνια, με τα αμύθητης σημασίας αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής στην έκτασή του, ανάμεσά τους και ο εμβληματικός Παρθενώνας, καθώς και το Ιερό του Διονύσου στη νότια πλευρά του λόφου, διεκδικούν τους περισσότερους επισκέπτες. Σε κοντινή απόσταση, ο χώρος-υπαίθριο μουσείο του Κεραμεικού –ένα πολύ γοητευτικό πλην παραγνωρισμένο μνημείο– περιμένει να το ανακαλύψουμε: σαράντα πέντε στρέμματα με μοναδικά έργα γλυπτικής, κεραμικά και ίχνη από τα αρχαία τείχη μεταφέρουν τον επισκέπτη ακριβώς στο ίδιο επίπεδο που περπατούσαν οι Αθηναίοι στη κλασική εποχή. Ανάμεσα στους βαρυσήμαντους χώρους ελεύθερης εισόδου είναι η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, η Ρωμαϊκή Αγορά, το Σούνιο και πολλά ακόμη.

Διαφήμιση

Επίσης, τα μουσεία του κράτους συμμετέχουν στη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών, πολλαπλασιάζοντας τις επιλογές για την Πέμπτη. Από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις της περιόδου είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο πέρα από τα 11.000 και πλέον μόνιμα εκθέματα-πανόραμα αρχαίου πολιτισμού φιλοξενεί την περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» εστιάζοντας στην έννοια του αρχαιοελληνικού κάλλους, καθώς και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με την ιστορία/ τέχνη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στις μόνιμες προθήκες, και τη συλλογή «Σπασμένη Ιστορία» του Παύλου Σάμιου (μια ανατρεπτική θέαση των γνωστότερων έργων της αρχαιοελληνικής και βυζαντινής παρακαταθήκης πάνω σε χαρτόκουτα) στο χώρο των περιοδικών παρουσιάσεων.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Πολιτισμού αφιερώνει τη φετινή επέτειο στα παιδιά και το δημιουργικό διάλογο με τη νέα γενιά, σημειώνοντας μια συνάντηση ανήμερα της επετείου. Το πρωί της Τετάρτης 17 Απριλίου (10 π.μ.), η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, και η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Βλαζάκη, συνάντησε μαθητές δημοτικών σχολείων στην Ακρόπολη.

Σε κάθε περίπτωση (πλην των αναφερθέντων), επικοινωνήστε με το μουσείο ή τον αρχαιολογικό χώρο πριν την επίσκεψή σας, προκειμένου να επιβεβαιώσετε την ελεύθερη είσοδο.